alternativ ukrudt bekæmpelse

Mange er rigtigt trætte af ukrudt i haven, men har du tænkt på, at nogle ukrudtsplanter er spiselige og derfor kan være til nytte i haven? Her er en liste med spiseligt ukrudt, der måske kan få dig til at tænke på det med lidt mildere øjne og bruge alternative metoder til ukrudtsbekæmpelse.

Kan du ikke spise dig igennem sagerne og ønsker du hjælp til at komme af med ukrudtet, kan du på siden her få 3 gratis tilbud på opgaven fra en havemand i området. Klik her for at læse mere.

Almindeligt spiseligt “ukrudt” i Danmark

Røllike (Achillea millefolium) – Røllike er en plante med blade og blomster, der kan bruges i madlavning og te. Røllike har en mild smag og kan bruges til at give smag til supper, saucer, kødretter og mere.

 

Skovjordbær (Fragaria vesca) 

Skovjordbær er en plante, der bærer små røde bær om sommeren. Disse bær kan spises rå eller bruges i desserter, marmelade og mere. 

 

Skovmærke (Filipendula ulmaria)

Skovmærke er en plante med blomster, der kan bruges til at lave te eller som et krydderi i madlavning. Skovmærke har en sød og krydret smag.

 

Løgkarse (Alliaria petiolata)

Løgkarse er en plante med blade, der smager af løg og kan bruges i salater eller som krydderi i madlavningen.

 

Skvalderkål (Aegopodium podagraria)

Skvalderkål er en plante med blade, der kan bruges i salater, pesto eller som grøntsag i retter.

 

Brændenælde (Urtica dioica) 

Brændenældeblade kan koges og bruges i suppe, pesto, te og som erstatning for spinat.

 

Hyldeblomst (Sambucus nigra)

Hyldeblomst er et lille træ, der bærer duftende, hvide blomster om foråret og sommeren, som kan bruges til at lave saft, likør eller te. Du kender det helt sikkert og måske har du det endda i haven. Bærrene fra hyldeblomsten kan også bruges i madlavning, men kun når de er modne, da de ellers kan være giftige. Husk altid at tilberede bærrene – ellers kan de være giftige.

 

Vigtigt at bemærke

Det er dog vigtigt at bemærke, at nogle ukrudtsplanter kan være giftige eller indeholde giftige stoffer, så det er vigtigt at være sikker på, at den pågældende plante er spiselig, og at den er blevet samlet på et sikkert sted uden risiko for forurening. Det anbefales også at undersøge yderligere og eventuelt konsultere en ekspert, inden man spiser noget ukendt.

Vil du gerne nørde videre med emnet, kan jeg anbefale Friluftsrådets app ”Vild mad” der viser dig, hvilke planter du kan spise i den danske natur.

 

Fradrag for havearbejde – sådan gør du

Fradrag for havearbejde – sådan gør du

LokalgartnerFradrag for havearbejdeNemt, hurtigt og gratisHer kan du få 3 gratis og uforpligtende tilbud på hjælp til havenFind din lokale havemandDen gode nyhed: Ja, du kan få fradrag for havearbejde   I nogle tilfælde kan du få fradrag for havearbejde. Det...

Sådan bruger du flis fra træfældning i haven

Sådan bruger du flis fra træfældning i haven

Når du fælder et træ, er der al mulig grund til at bevare så meget af materialet i haven i stedet for at køre det væk. En måde du kan beholde trædelene på er at lave det til flis. Det har mange anvendelsesmuligheder i haven. Flis er et alsidigt materiale, der kan...

Birketræer er et godt valg i haven

Birketræer er et godt valg i haven

Birketræer er smukke og findes i flere forskellige sorter Birketræer er et populært valg i haven og det med god grund. Det er et smukt træ der gør sig godt både som solitærtræ og i grupper. De fleste kender birketræet for den sølvhvide stamme men det findes også i...