birketræer og beskæring

Birketræer er smukke og findes i flere forskellige sorter

Birketræer er et populært valg i haven og det med god grund. Det er et smukt træ der gør sig godt både som solitærtræ og i grupper. De fleste kender birketræet for den sølvhvide stamme men det findes også i andre former og farver f.eks. Himalaya-Birk, Fligetbladet Birk, Hængebirk og flere andre.

Kronen er typisk ikke voldsomt stor og derfor er det ofte ganske velegnet til haver, hvor man ikke ønsker at træet bliver for dominerende og kaster for stor skygge.

Træet er ganske hurtigvoksende og bliver op til 25-30 meter i højden. Det er sjældent stort og dominerende men det kan jo ske, og så må man vælge om det skal beskæres nænsomt.

 

Et hårdført træ i det danske klima

Birketræer er et almindeligt syn i det nordiske klima, og det med god grund. De er ekstremt hårdføre og kan modstå koldt og baskt vejr. Derudover vokser de velvilligt i de fleste typer jord, så det kræver ikke specielle forhold, for at lykkes med dem.

 

Beskæring af birketræer

Det er muligt at beskære birketræer, men det er et såkaldt blødertræ, så det er vigtigt man følger nogle grundregler for ikke at beskadige det.

Træet er kendt for at trække store mængder af saft i foråret, som nogle tapper og drikker. Dette sker i perioden fra marts til maj og det er derfor et rigtigt dårligt tidspunkt at beskære birken på.

Går du for hårdt til værks i denne periode, vil træet forbløde.

Sørg i stedet for at beskære træet om sommeren eller først på efteråret.

Det bedste er helt at undlade at beskære træet, men det kan selvfølgeligt være nødvendigt hvis det vokser ind over bygninger eller på anden måde er til gene. I det tilfælde så se om du kan nøjes med at tage sidegrene og hold dig fra at skære toppen af. Undgå i det hele taget at beskære hovedstammen da det kan beskadige træet og kun vil få det til at danne vanris.

 

Kan man topkappe et birketræ?

Birketræer tåler ikke for hård beskæring, så det er ikke en god idé at topkappe et birketræ. Du kan risikere at det går ud, og skal det gøres, så bør du tage en professionel topkapper med på råd. Du kan finde en topkapper i dit område her.

Er træet meget vildt, så se om du i stedet kan udtynde grenene for at skabe mere lys og luft.

 

Overvej en kronereduktion af din birk

En kronereduktion er en nænsom måde at forme og udtynde kronen på dit birketræ på. Da birketræet ikke tåler at få toppen skåret af, bør man overveje kronereduktion i stedet. Gøres det af en fagmand, kan man få et rigtigt fint resultat. Læs mere om kronereduktion her.