Vi gør det nemt for dig:

Døjer du med gåsebiller i græsplænen?

Få hjælp her:

Få en lokal anlægsgartner til at hjælpe dig med problemet

Det kan du gøre, når gåsebillerne hærger din græsplæne

Oplever du at din græsplæne får tørre, gule pletter i august og september, kan det ofte være et tegn på at gåsebillen har været på spil. Gåsebillen spiser rødderne på græsset og derfor vil græsplanterne gå til i de områder, hvor larverne befinder sig. Det er altså ikke billen men larverne, der er årsag til de gule pletter.

 

Sådan kan du se, om du har gåsebiller i din græsplæne

 

Der er forskellige ting, der afslører synderen. Kig især efter disse ting:

Kan du finde gåsebillen?

Finder du gåsebiller omkring din græsplæne, så er det første tegn på at pletterne skyldes dem.

Gåsebillen er ca 1 cm lang med røde eller gulbrune vinger. Kroppen er grønlig eller blålig i en metalskinnende nuance. De forveksles ofte med oldenborrer. Har du mange gåsebiller, vil du se dem sværme over græsplænen i maj og juni måned hvor de parrer sig.

Grav i jorden efter larven

Du kan foretage en prøvegravning i græsplænen for at undersøge jorden for gåsebillelarver.

Efter parringen i maj-juni, vil hunnen lægge sine æg i græsplænen. Disse bliver til larver i løbet af juni måned. Herefter vil du kunne finde larverne i jorden. Grav forsigtigt et lille område op og kig efter hvide eller cremefarvede larver med en krummet krop.

larver fra gåsebiller
gåsebiller er et stort problem i mange græsplæner

Misfarvet og tørt græs

Gåsebillelarver lever af græsrødder og kan forårsage skade på græsplænen. Hvis du bemærker pletter med misfarvet eller tørt græs, kan det være et tegn på gåsebillelarver.

Nem optrækning af græstørv

Hvis græstørvene løsner sig nemt og kan løftes op som følge af røddernes beskadigelse, kan gåsebillelarver have været på spil.

Fugle og andre dyr graver i græsplænen

Hvis du oplever at store fugle som krager hakker i græsset, kan de være på jagt efter larver.

Det er svært for dem at komme ned til larverne, så derfor kan de lave ret store skader på plænen i jagten på larver. I denne proces kan de lave ret stor skade på plænen.

Der også flere andre dyr såsom ræve, pindsvin og spidsmus, der gerne spiser gåsebiller og gåsebillelarverne.

Fjern bambus med professionel hjælp

Magter du ikke opgaven, kan du altid få lokal gartnerhjælp. Du kan bestille 3 uforpligtende tilbud fra en anlægsgartner i området, der kan hjælpe dig med at få styr på problemet.

Hvorfor får du gåsebiller i græsplænen?

 

Det er i bund og grund fordi jordforholdene i din græsplæne er egnede til, at billen kan formere sig. De foretrækker en let, sandet jord og bor du i et område, med denne jordtype, er du mere tilbøjelig til at blive ramt. Gåsebillen forekommer ofte i Jylland og på fyn og mange på vestkysten døjer med disse udfordringer.

Det betyder dog ikke, at du får gåsebiller i haven hvis du bor i disse områder. Nøglen er at skabe jordforhold som billen ikke bryder sig om. Det er i virkeligheden den eneste 100% effektive måde at blive helt fri for problemet på.

De bryder sig ikke om fugtig jord, og hvis du er i stand til at omdanne din sandede havejord til en mere humusrig type, der kan holde på fugten, så vil de ikke lægge sine æg i din plæne.

Hvad kan du gøre for at bekæmpe gåsebiller i græsplænen?

Der er flere metoder til at bekæmpe gåsebiller i en græsplæne. Her er nogle af de mest almindelige tilgange:

Skab ugunstige forhold for gåsebillen med jordforbedreing:

Som nævnt ovenfor, så bryder gåsebillen sig ikke om fugtige jordforhold. Sandrig jord, holder ikke på fugten og derfor er den klart mest effektive metode at skabe bedre jordforhold. Det kan du gøre ved at topdresse din græsplæne. Det vil sige at skabe et toplag med en muldrig struktur.

Du kan gøre dette ved at købe en topdressing til græsplænen, som er en fin blanding af sand, harpet muld og kompost. Tilfører du 1-2 cm hvert år, vil du langsomt bygge et godt og sundt jordlag, som gåsebillerne vil holde sig fra.

En anden metode er at hente kompost fra genbrugspladsen og tilføre 1-2 cm hvert år. Dette er virkeligt godt til at holde på fugten og vil over tid omdannes til muld, der både nærer din plæne og holder billerne væk.

En ekstra gevinsts ved begge metoder er at du får en grønnere og sundere græsplæne, der er mere modstandsdygtig overfor tørre perioder og derfor vil holde sig mere grøn og frodig om sommeren.

Du kan jordforbedre året rundt, men mange vælger at gøre det i foråret og efteråret.

topdressing til græsplænen

Leder du efter en god topdressing, kan denne prisvenlige topdressing til plænen fra havehandel.dk anbefales.   Den er 100% organisk gødet og blandet af danske kvalitetsmaterialer.   Modvirker mos, gåsebiller, ukrudt og gule pletter i græsplænen. Se den hos havehandel.dk her.

Skab en sund græsplæne

Denne hænger sammen med overstående punkt om jordforbedring. Du kan forebygge gåsebilleudfordringen ved at sørge for at din plæne er sund og dermed mere modstandsdygtig overfor angreb.

Regelmæssig gødning (eller tilførsel af jordforbedring som kompost eller topdressing) samt luftning af jorden kan hjælpe med at skabe et stærkt og tæt græstæppe, der er ganske uattraktivt for gåsebiller.

 

Biologisk bekæmpelse med nematoder – gåsebillens naturlige fjender

Kan du ikke overskue den langsigtede plan med jordforbedring eller vil du gerne hurtigt af med billerne, kan du bruge denne metode:

At tilfører plænen nogle af gåsebillens naturlige fjender kan være en effektiv metode at bekæmpe dem på. Her kan du bruge nematoder (mikroskopiske rundorme) som biologisk og miljøvenligt middel til at bekæmpe gåsebillelarver.

Disse nematoder er orm, der vil dræber larverne. Her er det vigtigt at vande med nematoder i den periode, hvor laverne udvikles og inden de får lavet skade på rødderne.

Det bedste tidspunkt er starten af august. Får du først vandet slut august eller september, kan det være for sent at redde græsplænen. Men det vil stadigt have en effekt på larverne der bliver ved med at spise rødder indtil de går i hi i plænen i oktober måned.

Du kan købe nematoder i havecentre eller online og følge instruktionerne for anvendelse. Men husk dette ikke nødvendigvis bekæmper problemet på lang sigt.

Du kan købe nematoder mod gåsebiller her

Det er som oftest i en begrænset periode, du kan købe nematoder. Plantetorvet sælger dem som oftest i perioden slut juli til midt august, simpelthen fordi det er i den periode, de virker.

Se mere og køb nematoder hos plantetorvet her

nematoder til bekæmpelse af gåsebiller

Lok stære og pindsvin ind i haven

Stære og pindsvin spiser larverne fra gåsebiller, men uden at gøre stor skade på plænen som f.eks. krager gør det.

Derfor kan man med fordel sætte stærekasser op i haven og lave gode forhold for pindsvin – f.eks. med et kvashegn. Dette  alene kan ikke komme problemet til livs, men det kan være med til at begrænse problemet.

 

Bekæmpelse med gift:

Fra 1. oktober 2018 har det ikke længere være muligt at købe gift til bekæmpelse af gåsebiller, da det eneste godkendte middel blev fjernet fra markedet.

Denne metode har altså tidligere været meget benyttet, men nu er eneste mulighed for ”sprøjtning” altså vanding med nemantoder, som nævnt ovenfor.

 

Fang gåsebillerne, når de sværmer

I maj/juni kan du måske slippe afsted med at fange nogle af billerne, når de sværmer.

Placer en spand med vand og en mild sæbeopløsning under en lyskilde om natten. Gåsebiller tiltrækkes af lyset og falder ned i spanden. Dette kan hjælpe med at reducere antallet af voksne gåsebiller i området, og dermed mindske antallet af biller, der når at lægge æg i græsplænen.

 

Bekæmpelsen af gåsebiller kan være en langsigtet proces

Det er vigtigt at huske, at bekæmpelse af gåsebiller kan være en langsigtet proces, og det kan være nødvendigt at kombinere forskellige metoder for at opnå effektive resultater.

Hvis du har mistanke om, at du har gåsebillelarver i din græsplæne, kan det være en god idé at kontakte en anlægsgartner, der kan bekræfte din mistanke og hjælpe med at lave en god bekæmpelsesstrategi.

Det er ikke sikkert, du får bugt med dem i år, men det kan betale sig at lægge en strategi, der kommer dem til livs over tid.

 

Har du brug for professionel hjælp til at gøre din græsplæne pæn igen?

Det kan absolut være en god idé at alliere dig med en fagmand. der kan få styr på plænen igen.

Husk, det ikke er tilladt at sprøjte men en anlægsgartner vil kunne hjælpe dig med at skabe gode vækstforhold for græsset, skabe et mere fugtigt miljø og dermed komme af med gåsebillerne på lang sigt. Det betyder, du får din grønne græsplæne tilbage.

På siden her kan du få 3 uforpligtende tilbud på opgaven fra anlægsgartnere i dit område. 

Sådan bestiller du tilbud på forbedring af græsplænen

Gartnerhjælp - sådan gør du

Hvad er gåsebiller?

Gåsebiller, også kendt som gåsehalsbiller eller soldaterbiller, er en gruppe af insekter tilhørende familien Meloidae. Gåsebiller findes i forskellige former og farver, men de er generelt aflange og har en glat eller let skællet overflade. De er ca 1 cm lange ofte med rødlige eller gulbrune vinger. Kroppen er grønlig eller blålig i en metalskinnende nuance.

Nogle arter har markante farvekombinationer som advarselssignaler for at afskrække rovdyr.

Billen forveksles ofte med oldenborren.

 

Kan gåsebillelarver tåle frost?

Gåsebillelarver er tilpasset til at overleve forskellige miljøforhold, herunder kulde.

Om vinteren går larverne i en tilstand kaldet diapause, hvor deres metaboliske processer sænkes, og de er i en slags dvale. Dette hjælper dem med at overleve de kolde temperaturer.

Selvom gåsebillelarver kan tåle frost, er det vigtigt at bemærke, at ekstremt lave temperaturer kan være skadelige for dem. Hvor godt larverne kan overleve frost afhænger af arten, deres stadie af udvikling og eksponeringstiden for kulde. Generelt er gåsebillelarver mere modstandsdygtige over for frost end voksne gåsebiller.

Derfor skal du finde din hjælp her

  • Nemt, hurtigt og gratis at indhente tilbud
  • Spar penge ved at få et skarpt tilbud
  • Støt lokalt – find din nærmeste fagmand