Lav et kvashegn af grenaffald

Nemt, hurtigt og gratis

Brug for gartnerhjælp? Få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra lokalområdet

Byg et kvashegn og lad dit grenaffald gøre nytte i haven

En af de store og besværlige opgaver efter træfældning er at komme af med grenene og kvaset der er til rest og her kommer et kvashegn til stor nytte. Affaldet skal ryddes af vejen og det kan enten være ved at træfælderen bortskaffer det som en del af jobbet eller at du selv står for det.

Står du selv for bortskaffelsen, så kan du selvfølgeligt køre det på genbrugspladsen. Men en anden løsning er at lave et kvashegn. På den måde kan du spare en del energi, og oprydning efter det fældede træ går langt hurtigere. Du vil blive overrasket over, hvor meget grenaffald der er plads til i kvashegnet, der kan med lethed være grene fra flere store træer i et hegn på ganske få meters længde.

Dertil er et kvashegn en fantastisk ting for naturen, så du gør samtid en tjeneste for dyr og insekter i haven, og det vil man jo gerne have.

 

Hvad er et kvashegn?

Et kvashegn er i sin enkelthed grene i forskellige størrelser der er arrangeret i en aflang bunke således at de danner et hegn. Bunken holdes på plads af stolper/pæle som skaber formen på hegnet.

Over tid nedbrydes det organiske materiale i hegnet, hvorved det synker sammen. Og på den måde vil det være muligt at fylde mere grenaffald på bunken efterhånden som årene går. I princippet er det en lodret kompostbunke og hvis hegnet får lov at stå længe nok, vil du omdanne havens grene til fantastisk kompost.

 

3 Fordele ved kvashegn i haven

 

Det er alletiders nemme måde at komme af med haveaffald på. Det gælder jo ikke kun når du fælder et træ. Du kan jo også bruge det til at lægge grenafklip og rester efter hækklipning og beskæring af træer og buske. På den måde kan du spare en tur på genbrugspladsen hver gang du har noget grenaffald i overskud.

Det er en stor gevinst for biodiversiteten. Det er så moderne at lave insekthoteller, og et kvashegn er et stort insekthotel. Det er alletiders bolig for masser af insekter, og det vil hjælpe dig til at hjælpe insekter i lokalområdet og i din have i særdeleshed.

Et kvashegn kan være et rigtigt godt hjem for pindsvin. Dem vil man gerne have i sin have, for det første fordi de er hyggelige at se på og en stor oplevelse for børn og voksne, men det er også et dejligt nyttedyr der spiser dræbersnegle. Så sådan en fætter vil man altså gerne have på haveholdet.

 

Sådan laver du et kvashegn:

 

  • Vælg nogle tykke, lige grene fra træet der kan bruges som stopler. Disse skal have en god længde, minimum 1,5 m men gerne længere. Du kan også vælge at købe nogle stopler eller bruge andre stolper, hvis du har noget til at ligge.
  • Derefter laver du formen på hegnet ved at banke eller grave stolperne i jorden. Det er disse stopler der ”holder” grenene. Placer dem i stolpepar overfor hinanden med 50 cm afstand. Der bør være ca 1,5 m afstand mellem hvert stoplepar, og du kan sætte så mange som du har lyst til – jo flere stolpepar desto længere et hegn.
  • Når disse er på plads, har du en aflang ”kasse” hvor du kan lægge dit grenaffald på langs.
  •  Begynd så at lægge dit grenaffald på langs mellem stolperne. Klip gerne kvistene af hver gren, på den måde vil du kunne få plads til langt flere grene. Jo mere du klipper ”strittere” af hver gren desto flere grene vil du få plads til på hegnet.
  • Læg forskellige lag med både tynde og tykke grene og brug din kropsvægt til at mase bunken sammen løbende for at skabe plads til endnu flere grene.
  • Undervejs kan du klippe strittende grene af siderne på hegnet, hvis du vil have et stramt udtryk.
  • Fyld på indtil du synes, det har en passende højde. Det er her, det er en fordel med nogle gode lange stolper, hvis du gerne vil have en god højde på dit kvashegn.

Tillykke, nu har du et kvashegn der kan tage imod nyt haveaffald de næste mange år.

På videoen herunder kan du se, hvordan du gør i praksis.

Brug kvashegnet som et dekorativt element

Et kvashegn kan være en ganske smuk ting, hvis det er placeret med omtanke. Det kan give et flot naturligt skel til forskellige dele af haven og når det er etableret, kan du lade forskellige slyngplanter vokse op ad det. Det er meget velegnet til slyngplanter som Klematis, da der er masser af grene de kan gribe fat i og støtte sig op ad.

Brug kvashegnet med omtanke og det vil blive en gevinst på alle måder, både fordi du nemt kan komme af med dit grenaffald men også fordi det kan blive smukt at se på og hjælpe de gode dyr og insekter på vej i din have.

Har du brug for gartnerhjælp til haven? Få 3 gratis tilbud.

Har du noget arbejde du skal have lavet, det kan f.eks. være træfældning, stubfræsning, beskæring af træer, beplantning og meget andet, ja så kan du få 3 tilbud fra en gartner i lokalområdet, ved at benytte denne side.

Det er ganske nemt og enkelt og herunder kan du se, hvordan du gør:

Sådan fungerer det

Gartnerhjælp - sådan gør du

Derfor skal du finde din hjælp her

  • Nemt, hurtigt og gratis at indhente tilbud
  • Spar penge ved at få et skarpt tilbud
  • Støt lokalt – find din nærmeste fagmand