sanke brænde

Pejsebrænde er de seneste år blevet en ganske dyr ting, og derfor er der mange der tager motorsaven i egen hånd og går i gang med at sanke eget brænde.

At sanke brænde betyder indsamling af træ eller træaffald til brug som brænde i pejsen eller brændeovnen.

Hvis du gerne vil i gang med at sanke brænde, så er her nogle gode råd at følge.

 

Sørg for tilladelse til at sanke brænde

Sørg for at du henter brænde fra et område, hvor det er tilladt og lovligt at samle brænde. Som oftest er det vigtigt på forhånd at lave en aftale med ejeren af skoven. Det er vigtigt at undersøge lokale love og regulativer og være helt sikker på at du er på den rette sti. 

Hold øje med om naboen skal have fældet et træ

Mange er villige til at give godt træ bort, hvis du selv står for at fælde træet og fjerne det. Har du mod på træfældning er er klar på at svede lidt, så kan det absolut være en god måde at få fat i god og billig pejsebrænde. Du kan læse mere om træfældning her

Lær hvilke træsorter der egner sig bedst til pejsebrænde

Der er forskel på træ og noget er mere egnet end andet til pejsebrænde. Hårdttræ som eg, bøg eller ahorn er generelt gode valg på grund af deres høje brændværdi. Blødt træ som gran eller fyr kan også bruges, men brænder normalt hurtigere og afgiver knap så meget varme. Du kan læse meget mere om pejsebrænde og de forskellige egenskaber her.

Brug kun egnede træer

Det er også vigtigt at holde kvaliteten af træet for øje. Er der råd i træet, så er det ikke egnet til afbrænding. Men nogle døde træer kan være tørret ud og er lettere at brænde.

Styr på sikkerheden

Brug altid passende sikkerhedsudstyr når du sanker brænde, herunder handsker, beskyttelsesbriller og solide sko.

Sørg for at brændet er ordentligt tørt

Når du har indsamlet brændet, skal det tørre ordentligt, før det bruges. Dette kan tage mange måneder afhængigt af træsorten og vejret. Placer brændet i et godt ventileret område beskyttet mod regn.

Rigtig opbevaring

Når brændet er tørt, skal det opbevares på en tør plads der gerne er hævet over jorden for at forhindre fugtindtrængning. Du kan stable det i brændeskur eller bygge en brændestabel der er overdækket. Herfra kan det stå til tørring indtil det er klart til brug.