Græsplænepleje

Topdressing til græsplænen

Plænepleje

Gør det selv eller få 3 gratis og uforpligtende tilbud på topdressing til græsplænen

Få gartner-hjælp

Topdressing til græsplænen er din genvej til en flot, jævn plæne. Hvis du er træt af at plænen er ujævn og uensartet, så er dette ofte løsningen på problemet. I denne artikel kan du lære mere om topdressing og dets mange fordele, samt få pris-information og gode råd til projektet.

Ønsker du at finde en gartner der kan hjælpe dig med at topdresse plænen, så kan du nemt hente 3 tilbud fra siden her og således finde en lokal gartner, der kan hjælpe dig med et flot resultat.

Denne side indeholder reklamelinks

Gode råd og priser på topdressing til plænen

Hvad er topdressing og hvornår bruger man det?

 

Topdressing er et produkt der er skabt til udjævning og gødning af din plæne. Det består typisk af lige dele sand og organisk materiale, der i kombination både udjævner og gøder din græsplæne.

Du vil typisk bruge dette til toplag når du anlægger ny græsplæne, når du ønsker at udjævne en eksisterende græsplæne, når du ønsker at gøre din eksisterende græsplæne grønnere og tættere, eller når du ønsker at slippe af med skadedyr i plænen som f.eks. gåsebiller.

 

Hvordan er en god topdressing sammensat?

Topdressing til plæne er som nævnt ofte sammensat af lige dele sand og organisk materiale. Sandet kan være bakkesand eller vasket strandsand, men det er vigtigt, det er finkornet, så det nemt falder ned i græsset. Det organiske materiale vil ofte være kompost. Her er det også vigtigt det er findelt kompost, for at opnå et pænt og jævnt resultat.

Topdressing giver en flottere og jævn græsplæne

Leder du efter et godt produkt til topdressing, kan denne prisvenlige topdressing til plænen fra havehandel.dk anbefales.

Den er 100% organisk gødet og blandet af danske kvalitetsmaterialer. 

Modvirker mos, gåsebiller, ukrudt og gule pletter i græsplænen. Se den hos havehandel.dk her.

topdressing til græsplænen

Hvordan hjælper topdressing på en leret jord?

 

Leret jord er ofte kendetegnet ved at være meget lidt porøs og luftig. Det kan give problemer med dræning af vand fra plænen og indimellem kan græsrødderne have svært ved at få tilstrækkeligt ilt til at kunne trives. I våde perioder kan du opleve din plæne som smattet og et sted hvor vandet samles. I tørre perioder kan du opleve at jorden bliver nærmest som beton. Her slides græsset nemt og græsset trives ikke.

En topdressing hjælper på en leret jord fordi sandet er med til at skabe en mere porøs og luftig struktur der giver bedre dræn. Det organiske materiale vil ormene trække ned og omdanne til muldlag der både gøder plænen men også skaber mere luft til græsrødderne.

 

Hvordan hjælper topdressing på en sandet jord?

 

En sandet jord er kendetegnet ved at den kan have svært ved at holde på vandet. Her hjælper det organiske materiale. Ormene i plænen vil trække dette ned, omdanne det til muld som har evnen til at holde på fugten samtid med det nærer planterne. Så din plæne vil både blive mere jævn, men den vil også få næring og en større modstandskraft mod udtørring.

få gartnerhjælp

Vil du have hjælp til opgaven, kan du altid få hjælp af en lokal gartner. Du kan bestille 3 uforpligtende tilbud fra firmaet i dit område, der kan hjælpe dig med en flot græsplæne.

Topdressing er ofte løsningen på problemer med gåsebiller

 

Har du problemer med gåsebiller og andre skadedyr i plænen, så er dette ofte løsningen. Med topdressing bliver plænen langt stærkere og modstandsdygtig overfor skadedyr. Gåsebiller trives bedst i sandet jord og derfor vil de over tid ikke længere foretrække din græsplæne, efterhånden som du får en mere muldet struktur. Læs mere om gåsebiller i græsplænen.

 

Hvordan lægger man topdressing på plænen?

 

Det er faktisk lige til at gå til. Sådan kan du gøre:

Start med at slå græsset

Du slår det bare som du plejer. Hvis din plæneklipper har græsopsamler så brug denne, da græsses helst skal fjernes.

Riv græsset godt igennem

Dette er for at fjerne de ting, der vil hindre topdressingen i at fordele sig i et jævnt lag i plænen. Dette kan både være det afklippede græs men også andre dele som f.eks. blade, grendele og andre ting.

Evt. eftersåning af græs

Ønsker du at efterså græs, er det nu, det skal gøres. Det kan både være for at dække bare pletter fra muldvarpskud og andre tynde steder i plænen. Men det kan også være for at skabe et ekstra tæt græstæppe.

Fordel din topdressing jævnt på plænen

Nu er det tid til at fordele topdressingen på plænen. Du kan bruge en skovl til at fordele det groft over plænen og herefter bagsiden af en rive til at fordele det jævnt. Du bør gå efter et lagt på omkring 1-2 cm. Ikke mere end dette, da det kan kvæle plænen. En tommelfingerregel siger maks 1 ton topdressing pr 100 m2 græsplæne. Men følg vejledningen på det produkt, du køber.

 

Køb topdressing i bigbags for nemhedens skyld

Det er nemt og bekvemt at bestille sin topdressing i bigbags der leveres til din kantsten. Det er klart den nemmeste løsning. Alternativt kan du selv blande det eller undersøge om du kan hente en trailerfuld hos en lokal anlægsgartner.

Hvad er prisen på topdressing til græsplænen?

Hvis du selv har mod på købe det i bigbag leveret til din kantsten og derefter selv sprede det, så vil du kunne slippe afsted med en pris fra omkring 1100 kr. for 1000 liter som ofte rækker til 100-200 m2 plæne. Ønsker du hjælp til opgaven, så kan du hyre en gartner til opgaven. Her vil timeprisen ofte ligge på omkring 450 kr. Og så afhænger den samlede pris naturligvis af, hvor stor plænen er og hvor nemt det er at komme til. Bestiller du en gartner til at hjælpe dig med at topdresse din plæne, så vil denne som oftest også kunne levere selve topdressingen.

Ønsker du hjælp til at opnå en flot, grøn og jævn græsplæne?

Ønsker du hjælp til opgaven, kan du nemt finde en anlægsgartner i dit lokalområde, der kan hjælpe dig med at få en flot plæne.

Igennem siden her kan du finde et lokalt firma – uanset hvor i landet du bor.

Husk, det er gratis og uforpligtende at bestille tilbud på opgaven, og når du får flere tilbud er det nemmere at finde et firma der giver et tilbud der matcher dine forventninger.

Sådan bestiller du tilbud på opgaven:

Derfor anbefaler vi 3byggetilbud.dk

  • Det er gratis og uforpligtende at hente 3 tilbud
  • Hurtigt klaret – tager kun 5 min. at bestille tilbud
  • De har forhåndsudvalgt de bedste firmaer til opgaven – så du får kun tilbud fra kvalificerede firmaer
  • Du kan spare mange penge – flere end du tror
  • Gratis entreprisegaranti på 35.000 kr. for private der vælger en håndværker via 3byggetilbud.dk

Hvornår og hvor ofte skal man bruge topdressing?

 

Du kan nøjes med at gøre det en gang om året hvis din plæne er i rimelig stand. Har du en meget ujævn græsplæne og er målet at nå et jævnt resultat, så skal der flere behandlinger til. Du kan gøre det 3-5 gange om året, men lad der altid gå mindst en måned mellem hver omgang, for at give græsset en chance for at vokse med, og ikke blive kvalt i den ekstra jord.

Det bedste tidspunkt for udlægning af topdressing er i græsperiodens vækstperiode. Det vil sige fra maj måned og til oktober. Undgå at sprede det i den periode, hvor græsset ikke er i vækst. Det vil ca. sige fra november til marts.

Mere viden om pleje af græsplænen

Vil du vide mere om pleje af græsplænen og hvad du kan få hjælp til, kan du læse mere på disse sider.

 

Derfor skal du finde din hjælp her

  • Nemt, hurtigt og gratis at indhente tilbud
  • Spar penge ved at få et skarpt tilbud
  • Støt lokalt – find din nærmeste fagmand